Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), TL düzenlemelerine bir yenisini daha ekledi. Dün açıklanan faiz karar metninde sinyali verilen düzenlemede, bankacılık sisteminde ‘liralaşmaya’ yönelik atılan adımlar aynı zamanda sadeleşmeyi de beraberinde getirdi. Piyasalarda mevduatın, ihracatın ve şirketlerin krediye erişim kolaylığı dikkat çekti. Ekonomistler ve piyasa temsilcileri Merkez Bankası’nın yeni sadeleşme adımlarını değerlendirdi.
Dün TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında 500 baz puanlık faiz artırımı açıklanırken, politika faizi de yüzde 30’dan yüzde 35’e çıkarıldı. TCMB’de yönetim değişikliğinin ardından 5 ayda 5 toplantıda sırasıyla 650, 250, 750, 500 ve dün 500 olmak üzere toplam 2650 baz puan faiz artırımı kararı alındı.
Karar metninde enflasyona vurgu devam ederken TL’ye ilişkin de şu ifadelere rastlandı: “Türk Lirası mevduatın payının artırılmasına yönelik ek adımlarla para aktarım mekanizması güçlendirilmeye devam edilecektir.” TCMB, karar gecesi Resmi Gazete’de yayımladığı bir tebliğle kararı basitleştirdi.
Hem faiz kararı hem de Merkez Bankası’nın yeni adımları ekonomistler ve piyasa temsilcileri tarafından nasıl karşılandı?
İstanbul Portföy Yönetici Ortağı Tufan Deriner, Merkez Bankası’nın yeni adımına ilişkin “Bankalar ve piyasalar açısından çok olumlu bir gelişmeydi” dedi.
“Beklenen bir karardı. Bankaların üzerindeki yük hafifledi.”
Sadeleşme adımları piyasaya nasıl yansıyacak?
“Eski günlere ve olması gerektiği gibi normale dönüş.”
“Döviz kurundan kaynaklanan ihracat avantajının iç piyasada fiyatların düşmesini engellediği gözden kaçırılmış gibi görünüyor.”
TOBB Hazır Giyim Sektör Meclis Başkanı Şeref Fayat, “TL reeskont kredisine ulaşmak için net ihracat tanımında sorun yaşandı” diyerek kararı olumlu bulduğunu belirtti.